divendres, 2 de desembre del 2011

Empanada galega

El Surfzone de Catacuina ens va fer aquest plat:




Ingredients:
Per a la massa:
50 grams d'aigua
50 grams d'oli d'oliva
50 grams de vi blanc
30 grams de llevat fresc
1 pessic de sucre
1 ou
50 grams de mantega o llard (nosaltres, mantega)
1 culleradeta de sal
450 grams de farina (més o menys)

Per al farcit:
6 llaunes petites de tonyina (traieu-li l’oli)
1 pebrot vermell
2 pebrots verds
2 cebes petites o 1 de grossa
2 ous durs esmicolats o tallats a daus petits
1 llauna de tomàquet natural
1 ou per pintar la massa
Oli
Sal 



El farcit:

Fer aquest farcit és tan senzill com tallar les verdures a daus petits i sofregir-les amb oli i una mica de sal. A continuació hi posem el tomàquet i ho deixem sofregir una bona estona. Un cop cuit, hi afegirem la tonyina i l’ou dur. Tindrem el farcit a punt quan veiem que ha quedat una massa homogènia, sense suc... Ara, deixem-lo que es refredi una mica...

La massa:
Amb Thermomix, posem els líquids al vas i programem1 minut, 37 ºC a velocitat 1. Afegim el llevat premsat i el sucre i barregem 3 segons a velocitat 4. Després hi posem la resta d'ingredients, mesclem 15 segons a velocitat 6 i ho pastem 2 minuts a velocitat Espiga. Traiem la massa del got i la posem en una superfície antiadherent.
A mà, doncs ben fàcil, però més cansat. Desfem el llevat amb l'aigua. Fem una muntanya amb la farina, hi fem un forat al mig i afegim la resta d'ingredients al volcà i anem pastant la massa, amb paciència, fins que quedi una massa homogènia.Un cop feta la massa, la dividirem en dos parts, tot reservant-ne una altra mica per a la decoració final (cors, estrelles, cintes...). Estirarem les dues parts de massa, en posarem una a la safata del forn on vulguem coure l’empanada, hi posarem el farcit per sobre sense que arribi a tocar els extrems, deixant-hi uns dos dits per banda, i ho taparem tot amb la segona part de la massa, també ben estirada. Cargolarem tota la banda de l’empanada, agafant la base i la tapa, i finalment hi afegirem decoració per sobre, feta amb la massa sobrant, i ho pintarem amb ou batut. Cap al forn una estoneta (ja anirem veient com es daura, però calculo una mitja hora aproximadament a 180 graus), i ja ho tindrem tot a punt!

Amb la massa i farcit que va sobrar vam fer unes crestes (les podeu veure a la primera foto, a baix de tot).

Recomanació: acabada de fer és deliciosa, però l’endemà és molt millor, ja que la massa i el farcit s’han ajuntat i queda tot molt més compactat, a més d’estar reposat i tenir més bon gust.

1 comentari: