dimarts, 22 d’octubre del 2013

Pastís de patata mar i muntanya

Carme Riera del bloc Carmeta Rusquilleta ens proposa aquesta recepta. En temps de crisi hem de posar imaginació i valorar el que tenim. Per això, per a fer aquesta recepta m’he inspirat en un passatge molt divertit del llibreAbans de que el temps ho esborri, de Xavier Baladia, una ameníssima crònica en sèpia dels anys de bohèmia de l’alta burgesia catalana. La vida social i cultural, amb les seves grans festes, el Liceu, les cases de vacances, els cotxes amb xofer, les posades de llarg i les noces amb barrets de copa, l'assistència al Polo, l'hipòdrom o al tennis, l'esquí, el futbol, els viatges en vaixell i les tertúlies artístiques durant la primera meitat del segle XX. Per reconstruir la història de la seva família des dels moments d'esplendor fins a la decadència.
En el passatge, es fa referència a un menú amb elaborades receptes, totes amb patates com a únic ingredient per als moments d'escassetat de la guerra, que mostra com és possible mantenir aquesta qualitat en les pitjors circumstàncies.

A la Diagonal, l’àvia fins i tot va organitzar algun sopar de categoria amb els amics que hi havia a la ciutat. Una vegada només tenien patates, i el cuiner xinès, expert en situacions de racionament, va preparar el següent menú:

Menú de guerra:
Patates al forn farcides de pasta de patata i
pela de patata ratllada
Peles de patata fregides, daurades i cruixents,
amb daus de patata bullida
Crema de patata caramel·litzada estil marron glacé
Aigua mineral
Pa sec
Sal
  
La presentació fou impecable: racions diminutes en plats immensos i luxosos. Un tast anticipat i sorprenent de la “nouvelle cuisine”.

Ingredients:

  • Patates.
  • Sardinetes en conserva.
  • Oli.
  • Sal.
  • Orenga.
  • Mongetes vermelles cuites.
  • Verdures de temporada trinxadetes.

Preparació:

  • Bullim les patates amb aigua salada i les pelem.
  • Tallem les patates a làmines fines.
  • Per a muntar el pastís, posem un motllo rodó en un plat i posem una capa de patata, una capa de sardinetes partides per la meitat, i un raig d’oli d’oliva, que pot ser de la mateixa llauna de sardinetes. Repetim el procés i acabem amb una capa de patata.
  • Per decorar el pastís posem a sobre una sardineta, una branqueta de farigola, i l’empolsimem amb una mica d’orenga, que també podem llençar per la resta del plat per a que quedi més vestit.
  • Com a guarnició podem posar unes mongetes vermelles, que podem acompanyar amb alguna verdura de temporada i un raig d’oli. Jo n’he posat unes en conserva que porten pastanaga, mongetes i blat de moro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada