dimarts, 22 d’octubre del 2013

Canelons amb tonyina i beixamel de pernil

Marta del bloc CuinaDiari ens proposa uns canelons. Em van deixar sorpresa una sèrie de dades que van dir: una és que el Banc d’Aliments de Barcelona reparteix de 17 a 25.000 kg de menjar cada, sí, cada dia, i que entre els 4 bancs d’aliments de Catalunya ajuden a unes 230.000 persones al mes. L’altra dada és que l’objectiu de la campanya d’enguany és recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments, 1.400 tones,moltíssims quilos que en un mes i mig queden tots repartits, imagineu-vos quanta gent ho necessita i com és d’important que ens impliquem tots. Per altra banda, molts gastroblocaires, ens hem adherit a la web Blogs Contra la Fam i a més de difondre la campanya, avui publiquem simultàniament una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran. La recepta que he triat jo per a l’ocasió són uns Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil.

Aquí teniu els ingredients:
Ingredients per a 20 canelons (aprox):
  • 20 plaques de canelons
  • Aigua per bullir la pasta
-Per al farcit:
  • 2 pots de 800 g de tomaca sencera de pot (escorreguda queda en molt menys)
  • 100 de pebrera del “piquillo” de llauna
  • Un bon grapat de pinyons
  • 200 g de tonyina en oli escorreguda (unes 4 llaunes menudes)
  • Oli
  • 1 culleradeta de sal
  • 2 culleradetes de sucre
  • Sucre
-Per a la beixamel:
  • 1 bona cullerada de mantega
  • 1 raig d’oli
  • 1 ceba mitjana
  • 60 g de pernil salat (llenques tallades a trossets)
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 400-500 g de llet tèbia
-Per a gratinar:
  • Formatge parmesà ratllat
Estris: cassola ampla, paella, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini
Elaboració:
-El farcit:
1.- Obre els pots de tomaca i escorre el suc. Trau les llavors a les tomaques i talla-les a trossets.
2.- Posa un fons d’oli en una cassola ampla i fregeix la tomaca a foc fort perquè vaja soltant tota l’aigua. Posa-li una mica de sal i de sucre.
3.- A mitja cocció, (veuràs que redueix molt el volum), agrega la pebrera també talladeta.
4.- I al cap d’una estona, els pinyons. 
5.- Pocs minuts abans d’acabar, agrega la tonyina ben escorreguda d’oli i remena tot bé perquè es barregen bé els sabors i les textures.
6.- Retira del foc i reserva.
-Els canelons:
7.- Prepara la pasta dels canelons seguint les instruccions del fabricant i reserva.
-La beixamel: 
8.- Sofregeix la ceba amb la mantega i l’oli.
9.- Quan ja estiga quasi feta la ceba, afegeix el pernil i dóna unes voltes.
10.- Agrega la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofregisca una mica.
11.- Afegeix la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 5-7 minuts, trau del foc/ TMX.
-El muntatge:
12.- Escalfa el forn a 180ºC.
13.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Si vols li pots posar una culleradeta de beixamel a cada caneló perquè queden més melosos. Enrotlla donant-los la forma típica del caneló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn.
14.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge.
15.- Fica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.
Nota: com és una mica laboriós fer canelons, que si el farcit, la beixamel, formar-los...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, fes-ho quan arribes al punt 14 desprès de deixar-los refredar. Els pots congelar amb el formatge ratllat o aquest ratllar-lo en el moment els vages a consumir. Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites. Amb aquest farcit també pots fer una Empanada.
Temps total: 1 horeta 
Bon profit i molta sort amb el Gran Recapte!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada